Schroeven van Van Beek passen binnen de nieuwe state-of-the-art fabriek DSM Geleen

Van Beek

In de nieuwe ammoniumsulfaatfabriek die DSM laat verrijzen in Geleen komen maar liefst 17 schroeftransportsystemen van Van Beek te staan. Deze transportsystemen spelen een belangrijke rol bij het produceren van ammoniumsulfaat. Dat is een stof die hoofdzakelijk als kunstmest wordt gebruikt, maar ook als grondstof voor medicijnen en levensmiddelen kan dienen.

De bouw van de veel zuinigere nieuwe fabriek ging al in 2012 van start onder de projectnaam ‘Next Generation Sulfa’. Ammoniumsulfaat in oplossing is een restproduct van de caprolactamfabriek van DSM (caprolactam is een grondstof voor nylon 6).  De ammoniumsulfaatfabriek is na ruim 40 jaar toe aan vervanging. Vanuit de caprolactamfabriek komt een constante stroom van ammoniumsulfaatoplossing. Door de nieuwe fabriek direct naast de caprolactamfabriek te bouwen, kan de constante stroom van ammoniumsulfaat meteen worden verwerkt.

Het verwerkingsproces van ammoniumsulfaat

De voedingsstroom van de nieuwe fabriek wordt verpompt naar een kristallisator, waar het mengsel wordt ingedampt. Hierdoor ontstaat oververzadiging, met als resultaat dat ammoniumsulfaatkristallen (vast ammoniumsulfaat) ontstaan. Deze kristallen groeien in grootte totdat korrels vast ammoniumsulfaat ontstaan. Vervolgens scheidt een centrifuge de vloeistof en kristallen van elkaar en wordt het product gedroogd, gezeefd en opgeslagen.

Lees verder Lees onze publicatie in vakblad Vraag & Aanbod

Related Posts