​Industrie: zet de techniek van 3D-printen in!

3D-printen

De techniek van het 3D-printen voor industriële toepassing is zijn kinderschoenen ontgroeid. Wereldwijd heeft Nederland een leidende rol op het gebied van 3D-printen. Toch is het gebruik van de techniek nog lang geen gemeengoed. Dat is toch best vreemd? Waarom heeft uw servicemonteur nog geen 3D-printer in de achterbak? Zou dat niet handig zijn voor het printen van een (tijdelijk) onderdeel? In dit artikel een prikkel om u bezig te houden met 3D-printing

Nederland loopt voorop

Het Amsterdamse 3D Hubs is op dit moment het grootste wereldwijde netwerk van 3D-printers met ruim 5000 printers in 80 verschillende landen. Ook TNO werkt met haar fabriek van de toekomst ‘Print Valley’ aan een derde industriële revolutie. Daarbij is het opvallend hoe groot de toepassing is van 3D-printen in de medische en tandheelkundige sector, 3D-printen komt hier uitermate tot zijn recht omdat er op maat unieke objecten gemaakt kunnen worden, met zeer specifieke vormen. Dan zijn er nog de vormgevers, van kunstenaar tot architect, die creatief gebruikmaken van de techniek. En niet te vergeten: de consument die thuis (of via een printservice) eigen ontwerpen print, van iPhonehoesje tot zilveren oorbellen. En de industrie? Hoe goed is die bekend met 3D-printing?

De basis van 3D printen

3D-printen is een vorm van Additive Manufacturing (ook wel Rapid Prototyping of Rapid Manufacturing genoemd) waarmee u een digitaal ontwerp tastbaar kunt printen. Laagje voor laagje bouwt een 3D-printer vanaf een digitaal ontwerp. De lijst van materialen die in 3D kunnen worden geprint wordt steeds langer. Kunststoffen zoals Polyamide, PLA en ABS, verschillende metalen zoals titanium, edelmetalen, aluminium legeringen en roestvast staal, keramische materialen, was en glas. Maar bijvoorbeeld ook voedingsmiddelen zoals chocolade kunnen met een 3D-printer spectaculaire vormen aannemen. Lees hier meer over het printen van voedsel.

Wat kunt u doen om uw bedrijf klaar te maken voor 3D-printen?

Ga na of 3D-printtechniek ook uw productieproces, werkwijze, ontwerpfase of R&D afdeling zou kunnen aanvullen of verbeteren. Regelmatig worden bijeenkomsten over 3D-printtechniek georganiseerd ( zo was er eind januari nog een in Maastricht). U kunt u daar laten informeren en inspireren. 3D-printers zijn het gereedschap van de toekomst, Additive Manufacturing is dé productiewijze van de toekomst: reden genoeg om uw te verdiepen in de techniek.

Experimenteer

Ook zonder investering kunt u experimenteren door gebruik te maken van een printing service zoals het Nederlandse 3D Hubs of het Amerikaanse Makexyz. Eigenaren van 3D-printers stellen hun printer via deze intermediairs tegen geringe vergoeding beschikbaar voor anderen. Bedrijven als Shapeways leggen op hun website stap voor stap uit waar een 3D-ontwerp aan moet voldoen. Voor het aanleveren van ontwerpen kan ook het gratis open sourceprogramma Blender worden gebruikt.

Additive manufacturing gaat de komende twee tot vijf jaar de machinebouw een enorme impuls geven. Van belang is dat constructeurs leren ontwerpen voor 3D-printen om de voordelen van de technologie te benutten. Dat zegt Sjef van Gastel, directeur Innovatieve Productietechnologie bij Objexlab, Fontys Hogeschool Engineering. Prikkel uw ontwerper/engineer om te (leren) denken in de technologie van 3D-printing en de mogelijkheden die de techniek biedt. En bovenal: laat u verrassen door de uitkomst.

Bekijk publicatie 

Related Posts